Håkans damm

 

 
Min första damm grävde jag 1992 då vår trädgård var rätt så ny (2 år).
Grävandet gjordes för hand men blev ändå förhållandevis rätt så lätt eftersom vi nästan bara har sand i vår trädgård. Desto jobbigare blev det att leta reda på all sten och köra hem den. Till slut kom den på plats i alla fall, vatten fylldes på, växter planterades och fiskar köptes in. Det blev guldfiskar till en början. Dammen blev fin men växterna tog inte fart så som förväntat.
Efter att ha vänta ett par år och frågat runt lite kom jag fram till att pH-värdet troligen var för högt för att växterna skull trivas. Fanns det kalksten i dammen? Jag köpte saltsyra för att testa om stenen var kalkrik, och visst var det så. Vad göra?? Det var bara att lyfta ur all sten och testa varenda en med saltsyra. De som fick godkänt gick tillbaka till dammen och kalkrik sten fick användas till andra trädgårdsprojekt. Efter detta blev dammen fin och fler fiskar köptes in, Guldid och Koi.

2003 tillkom en bäck. 

Sommaren 2004 försvann det en hel del vatten, och vid en inspektion på hösten konstaterades att duken hade gått sönder. Eftersom duken måste bytas ut så blev det ju tillfälla att utöka dammen. Så på våren 2005 var det dags att plocka ur all sten igen. När det var varmt nog att gräva så utökades dammen och misstag med kanter och dyl. fixades till.

 

Med hjälp av goda grannar lades ny gummiduk ut och sedan var det dags att fylla på igen.

 

 

Då vatten och sten var på plats tog sönerna ett provdopp, men det verkar inte som det var så skönt med ett dopp i dammen den 24:e april.

Sedan dess har växtligheten återkommit och flera fiskar har tillkommit. På senare tid har intresset för Koi vuxit eftersom det är så fantastiska fiskar.
Hösten 2009 installerades ett nyt filter, Nexus Eazy 200.

 

Dammfakta:

Volym:   ca: 12m3
Djup:     ca: 1m
Filter:     Nexus Eazy 200 + UVC 36W + Perfect 16000
             

Fler bilder från dammen